Wij geloven dat we geen dierlijke producten nodig hebben om lang en gezond te leven. Sterker nog, wij (en de wetenschap) geloven dat een volledig plantaardig dieet ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen biedt.

Wij vinden het belangrijk te weten wat er in onze voeding zit, en wat dat met ons lichaam doet. Wij gunnen iedereen een lang en gezond leven en weten dat een veganistisch dieet ons hiermee kan helpen.

Een plantaardig dieet bevat géén cholesterol (0.0 gram) en een aanzienlijk stuk minder verzadigde vetzuren. Ook bevat een plantaardig dieet over het algemeen meer vezels (poopin' ain't no problem for vegans, let's keep it a buck), én meer vitamines en mineralen. Daarom hebben veganisten een langere levensverwachting en een lagere kans op onder andere overgewicht, diverse vormen van kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes (facts).

"What about protein tho?"
Alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft om spiermassa te kweken en te onderhouden komen ruimschoots voor in plantaardige voeding.
Steeds meer (professionele) atleten kiezen voor een veganistische levensstijl en bewijzen dat dierlijke producten helemaal niet nodig zijn voor kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. And they be killing it!  Zie ze hier shinen!

Door een plantaardig dieet te volgen, kan men zijn ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. De meesten van ons zijn het er over eens dat we niet helemaal lekker met het milieu omgaan. Sommige zullen hierdoor bewust vaker de fiets pakken, of korter douchen. Maar wist je dat de productie van vlees, melk en eieren een gigantische impact heeft op ons milieu?

Voor de productie van onder andere melk en vlees is er een ongelooflijke grote hoeveelheid water en grondstoffen nodig. En dan hebben we het nog geen eens over de belachelijke hoeveelheid aan milieubelastende gassen die de veehouderij uitstoot! 

En alsof het nog niet verdrietiger kan: naar schatting is de veehouderij verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing van het Amazonewoud. Wil je deze destructie van de longen van de aarde tegengaan en daarmee ook de leefwereld van allerlei diersoorten beschermen? Go vegan!

If you know better, you do better!
En wij geloven dat we als mensheid meer kunnen doen om deze wereld leefbaar te houden. Kiezen voor een plantaardig dieet heeft een grote positieve impact op je leefomgeving en indirect dus ook op jezelf. We zijn tenslotte allemaal onderdeel zijn van dit prachtige levende organisme dat we Moeder Aarde noemen. And didn't we learn to respect our mother?

Maar als wij geen dierlijke producten nodig hebben om te overleven en de veeteelt een ongelooflijke aanslag op onze natuur als gevolg heeft... is het dan nog wel ethisch te verantwoorden om vlees, melk en eieren te consumeren? Wat ons betreft niet.

Wij zien veganisme als een logisch gevolg van het schadebeginsel van John Stuart Mill: de vrijheid van het individu mag alleen beperkt worden wanneer hij of zij anderen schade toebrengt. Alles kan en alles mag, zolang het een ander niet schaadt. Maar wie is die 'ander'? En waarom maken wij onderscheid tussen menselijke dieren en niet menselijke dieren? Waarom behoren jij en ik tot de morele cirkel, maar andere mede earthlings niet? Wat is de unieke eigenschap die enkel en alleen mensen bezitten die ons morele status geeft, maar andere diersoorten buiten de boot laat vallen?


De 'ander' is voor ons iedereen die kan lijden.

Wij weten dat andere diersoorten (ja, ook vissen) een subjectieve realiteit beleven en een perceptueel bewustzijn hebben (en nee, planten hebben dat niet). Wij weten dat zij angst, pijn, paniek en verdriet kunnen ervaren.
Wij zien dieren daarom ook als individuen en niet als producten of objecten. Net zoals wij mensen-dieren niet als product of object beschouwen. 

 

Wij geloven daarom in veganisme als morele plichtEr lijkt sprake te zijn van een morele 'blinde vlek' in ons denken. Als samenleving stellen we dat onnodig leed verkeerd is, maar lopen net zo vrolijk de supermarkt in voor bijvoorbeeld een pak melk (die overigens naast de sojamelk staat, just sayin'), zonder erbij stil te staan wat die keuze voor gevolgen heeft voor een moederkoe en haar baby.
Wij vragen mensen daarom na te denken over hun bijdrage aan leed in de wereld. Are you part of the solution, or part of the problem?